I Italien är man stolt över sin ost. Historiskt var osten mycket vanligare i de norra och mellersta delarna av Italien, det var där mjölkdjuren fanns och betet är örtrikt. Numera äter och lagar italienarna mat med ost oavsett var i Italien man bor. Vilken italiensk ost som passar till vad och vad som skiljer dem åt berättar vi mer om här.

Parmigiano Reggiano D.O.P. – Parmesan

Parmesan är de italienska ostarnas flaggskepp och passar till i stort sett vilken mat som helst. Pasta, risotto, caesarsallad, tomatsoppa, på ugnsrostade grönsaker eller grillat kött eller fisk. Även underbara att njuta precis som den är. Finns i olika lagringstider, där de långlagrade passar bäst på ostbrickan som antipasti, medan parmesan lagrad kortare tid är utmärkt i varm matlagning på grund av sina smältegenskaper. Parmesan är ofta en favorit hos barnen och finns även som ekologisk.

Grana Padano D.O.P

Grana Padano brukar förenklat kallas parmesanens lillasyster och kan beskrivas som en något mildare variant. Finns likt parmesanen i olika lagringstider, där de ostar som lagrats kortare tid är perfekta i matlagningen, medan de mer långlagrade absolut fungerar på ostbrickan eller som antipasti. Bryt Grana Padano i bitar med kniv och servera hungriga barn och gäster som väntar på att maten ska bli färdig. Riven Grana Padano är praktiskt, snabbt och enkelt när du vill ge vardagsmaten en italiensk prägel.

Mozzarella

Mozzarella är en italiensk klassiker med härlig konsistens som byter skepnad när den blir varm. Varm mozzarella blir ljuvligt seg och trådig på pizza, smörgås, pasta eller över ugnsrostade grönsaker. Kall mozzarella är utmärkt i sallader med tomat, basilika och olivolja, med bönor, citronskal och färska örter, eller i en tomatsoppa. Mozzarella görs på komjölk och finns även i alternativen laktosfri eller ekologisk.

Mozzarella di Bufala Campana D.O.P. – Buffelmozzarella

Buffelmozzarella är italienarnas favoritmozzarella. Den görs av mjölk från vattenbuffel och är ursprungsskyddad. Buffelmozzarella är en premiumost som kommer bäst till sin rätt i kall matlagning. Prova tillsammans med solmogna tomater, olivolja och basilika eller tillsammans med persikor, rucola och mangovinägrett.

Minimozzarella

Små mozzarellabollar, finns både som buffelmozzarella och mozzarella på komjölk. Minimozzarella är utmärkta att använda som plockmat tillsammans med körsbärstomater, oliver eller grillad paprika. Prova också att fritera minimozzarella och servera med en het tomatsås.

Pecorino Romano D.O.P

Pecorino är en italiensk fårost som kan ha olika lagringstider. Vällagrad pecorino är lagrad i 10 månader. Osten har en markant sälta och stark ”piccante” smak som passar bra i matlagning och till pasta. Prova riven pecorino över nylagad pasta eller en krämig risotto och du får en riktigt god sälta.

Taleggio

Grottlagrad taleggio tillverkas i de italienska alperna. I Valsassinadalen sker den viktiga grottlagringen. Alplandskapets speciella luft gör att grottorna håller exakt rätt temperatur och rätt fuktighet året om. Taleggio är en krämig ost som lagrats i 40-50 dagar och som har en tunn skorpa med typsik gulrosa färgton. Taleggio är god på ostbrickan, i grillade smörgåsar med grönsaker och salami men också i köket när du vill göra en gratäng med en mild ost som ändå har ett karaktärisktiskt ”sting”.