Allt fler vill äta hälsosamt, men ändå gott! Det behovet möter Zetas fyra nya, ekologiska  grynblandningar: 5 Gryner, Orzo-mix och Fullkornsbulgur & quinoa och Farro. De går snabbt att tillaga, passar till det mesta och består av olika traditionella gryner och ibland baljväxter.

Enkelt och snabbt

Gryner har alltid varit en självklar del av den hälsosamma Medelhavsmaten. När koktiden nu kortats, tack vare varsam varmluftsbehandling eller ångkokning, ökar tillgängligheten ytterligare. Gryn mättar länge och ger ett spänstigt tuggmotstånd.

För hälsomedvetna

De goda gryneffekterna är flera. Zetas grynblandningar består av många olika sädesslag, baljväxter, fröer, ärtor och linser, vilket gör att de innehåller både bra kolhydrater och bra proteinkvalitet.  Det gör dem till ett bra måltidsalternativ för dem som vill följa Livsmedelsverkets råd och inte äta mer än 500 gram kött och charkprodukter i veckan. Att äta mer vegetariskt, till exempel gryner, är dessutom ett mer hållbart sätt att äta då klimatpåverkan från exempelvis nötkött är väsentligt större.

Från frukost till dessert

Gryner är kökets kameleont som går att använda till nästan allt. I sallader av alla de slag är de självklara, men visste du att de även passar i en kaka eller smoothie? För att verkligen inspirera och visa på de breda användningsområdena tog Zeta hjälp av Marie Butler, matkreatören som nyligen startat clean food-restaurangen Happy M Kitchen i Göteborg. Green Kitchen Stories med sin vegetariska blogg som tagit världen med storm, har också bidragit med ett härligt grynrecept. Så låt dig väl smaka av den moderna snabbmaten med rötter i Medelhavsköket.

Hur ska gryner förvaras?

Zetas gryner är rakt igenom praktiska. Varje förpackning mättar fyra till sex personer beroende på recept och övriga ingredienser. Givetvis går det även bra att koka en mindre mängd gryn, för påsen är lätt att återförsluta. Den hälsomedvetna kokar annars hela påsen och kompletterar alla veckans måltider med de fiberrika och näringsrika grynen. Väl kokta håller de cirka en vecka i kylskåp. Bara att ta fram och använda varma eller kalla som tillbehör, i soppor, grytor, sallader eller wokrätter. Blir det trångt i kylskåpet kan grynblandningarna även frysas utan att förlora vare sig näringsinnehåll eller spänstighet. Platta då till påsarna något så tinar de snabbare.