Skafferi med Zeta-produkter

Förvaring och märkning [GAMMAL]

Förvarar du maten rätt så minskar matsvinnet! Vad är det för skillnad på märkningen bäst före och sista förbrukningsdag.

Förvaring

Förvarar du maten rätt så minskar matsvinnet. På förpackningen finns det information om hur just det livsmedlet bäst förvaras.

Rätt temperatur i kylen och frysen

Håll riktigt kallt i kylen! +2- 4 grader C är bra temperatur i kylskåpet och  frysen – 18 grader C.

Märkning

Bäst före 

Bäst före märkningen är inte en märkning som säger att produkten är oätlig efter att datumet passerat. Den talar om att den inte kan garanteras vara lika god, lika spänstig, krispig, lika utseendemässigt tilltalande och lika smakrik efter bäst före datumet. Så här gäller det att lita på sina sinnen. Titta, lukta och smaka!

Sista förbrukningsdag 

Sista förbrukningsdag används på livsmedel som lätt angrips av mikroorganismer (bakterier, mögel etc). Den här märkningen talar om att produkten inte är säker att användas efter att datumet passerat. Ät upp, laga till eller frys in maten senast på sista förbrukningsdag för att minska matsvinn.

märkning Livsmedelsverket
Källa: Livsmedelsverket

Inköp

Planera dina inköp! Kolla kylen, frysen och skafferiet innan du går till affären. Gör en shoppinglista och försök att hålla dig till den i affären. Köp gärna produkter med kort bäst före datum och sista förbrukningsdatum om du planerar att äta det inom kort.

Här kan du läsa mer

Livsmedelsverket.se

Svenska miljöinstitutet