Hemlagad pesto

RÖSTA PÅ RECEPTET (599)

(599)

RÖSTA PÅ RECEPTET (599)

(599)

Vad tycker du?

15min
Zeta 50 år
Zeta 50 år

I år fyller vi 50 år! Missa inte allt som händer under vårt jubileum

Fira med oss

Klassisk italiensk pesto med basilika, pinjekärnor, parmesan, vitlök och olivolja. Hemlagad pesto är underbart gott och enkelt att göra.

Receptet är framtaget i samarbete med Tove Nilsson.

Zeta 50 år
Zeta 50 år

I år fyller vi 50 år! Missa inte allt som händer under vårt jubileum

Fira med oss

Ingredienser

portioner
4
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
50 g
pinjekärnor rostade
2 krukor
färsk basilika
2
vitlöksklyftor
salt
svartpeppar nymalen

Gör så här

Tips!

Variera peston:
– Tillsätt rivet citronskal eller Zeta Citronolja eller Zeta Olivolja Chili & Vitlök
– Byt ut pinjekärnorna mot rostad mandel eller hasselnöt, valnötter eller cashewnötter.
– Ersätt hälften av basilikan med färsk timjan
– Byt ut basilikan mot ½ påse rucola

Lämna ett svar till Du kanske använde hela stjälken på basilikan. Använd bara bladen Avbryt svar

Nils

Jag gjorde denna pesto, jag använde exakt de ingredienser som stod i receptet förutom att jag hade riven ost (Parmigiano Reggiano) som var lagrad 14 månader istället för de 16-22 som står i receptet.
Min pesto blev besk, har ni någon idé vad det kan bero på?

Mvh, Nils

Annika Strand

Har läst att det kan var att om man mixar vitlök för länge kan den bli besk. Pressar i den på slutet nu förtiden.

Inget Ekdahl-Jönsson

Hej!
Har precis gjort Pesto. Tyckte den blev lite besk vilket nog beror på vitlöken, fick för mycket vitlök som jag hade pressat i.
Hälsningar Inger

Filippa

Hej! Detta beror på att du förmodligen mixade med olivoljan från början. Olivolja eller olja överlag ska inte mixas för då framhävs en tydlig beska i smaken.
Hoppas jag lärt dig något nytt och att du kan avnjuta en godare pesto nästa gång med lite ny kunskap! 🙂

Trevlig helg

Du kanske använde hela stjälken på basilikan. Använd bara bladen

Du kanske använder hela stjälken på basilikan. Använd bara bladen

Emma Olsson

Hej Nils,
En pesto ska vara milt besk. Vi rekommenderar att använda en mildare olivolja, exempelvis vår Extra jungfruolivolja Classico. Men som jag förstår det använde du denna. Ibland kan det vara så att basilikan i sig är mycket besk och peston får då en bitter smak. Eller så kan det vara så att du råkat få med en liten stjälk i tillredningen som ger den beska smaken.
Hälsningar,
Emma från Zeta

Carina

Hej! Undrar hur länge egengjord pesto håller?

Med vänlig hälsning,
Carina

Zeta

Hej Carina! Om du lägger den hemlagade peston i en ren burk , fyller på lite olivolja på toppen och försluter med lock så håller den i minst 4 till 5 dagar. Du kan även frysa peston i portionsbitar om du vill, du förlorar kanske lite av smaken och fräschören. Självklart är den ju alltid godast nygjord.

Bli inspirerad av Zeta

En 50-årig smakresa

I år firar vi 50 år av goda smakupplevelser.

Besök Zetas jubileumssajt
Pasta och träning

Pastasallad

Enkla och supergoda recept på lite mer matiga pastasallader som passar perfekt i augusti.

Recept

Hej då konservburken!

Från och med vecka 15 kommer alla våra bönor i tetra, en förpackning som bidrar med 52 procent lägre CO2-avtryck än en konservburk. Smaken är dock densamma och lika god som alltid.

Läs mer

Följ oss på våra sociala kanaler

Caprese

Buffelmozzarella

Ursprungsskyddad mozzarella tillverkad på traditionellt vis i södra Italien. Perfekt att avnjuta med olivolja, färsk basilika och solmogna tomater.

Recept Caprese

Animal welfare

Zeta animal-welfare märkning betyder att varan kommer från en gård med djurvälfärdsprogram. Det innebär att kraven är tuffare än EUs lagstiftning.

Läs mer om animal welfare

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.