Focaccia med rosmarin och oliver

RÖSTA PÅ RECEPTET (171)

(171)

RÖSTA PÅ RECEPTET (171)

(171)

Vad tycker du?

2tim 30min
Zeta 50 år
Zeta 50 år

I år fyller vi 50 år! Missa inte allt som händer under vårt jubileum

Fira med oss

Focaccia är ett klassiskt italienskt bröd. I den här varianten med vår smaksatta olivolja med smak av provencal. Brödet toppas med oliver, havssalt och färsk rosmarin. Utmärkt att servera som tillbehör på buffen.

Zeta 50 år
Zeta 50 år

I år fyller vi 50 år! Missa inte allt som händer under vårt jubileum

Fira med oss

Ingredienser

bitar i långpanna
12 - 16
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
Deg
25 g
jäst
5 dl
ljummet vatten, ca 36 grader
1 msk
salt
1 msk
honung
900 g
vetemjöl, ca 15 dl
Topping
1 kruka
färsk rosmarin
flingsalt

Gör så här

Lämna ett svar till Isak Fisak Avbryt svar

Brödnoobyn

Riktigt gott bröd! Jag minskade mjölet (Manitoba) till 10dl(!) och tre dagar senare är brödet fortfarande saftigt (eller oljigt för den som tänker på figuren;). Men gott;)

Sav

Sååååå gottttt, asså wow helt perfekt inte för torrt minskade mängden olivolja, och det blev perfekt!!!! Ända är att brödet blir väldigt torrt väldigt fort, annars 10/10🤩

Cecilia

Väldigt bra grund recept. Använder dock inte ”vanligt” mjöl, använder Tipo ”00”- och durumvete. Låter den kall jäsa i kylen ca 8timmar innan vi gräddar den.

Sofie Bjertoft

Känns som om att 1 matsked salt är alldeles för mycket!!
Eller?

Emma Olsson

Hej Sofie,
För att degen ska kunna jäst behövs jäst och socker. Det är nämligen så att jäst äter socker och det är det som gör att degen sväller.
Hälsningar, Emma från Zeta

Isak Fisak

Fast är det verkligen så? Fermentering främjas väl ändå av socker snarare än salt? Har fått för mig att salt saktar ner jäsningsprocessen eftersom det bryter ner cellerna i jästen och på så sätt gör den mindre potent? Vad saltet dock bidrar med är utvecklingen av gluten och såklart smaken på brödet. En focaccia utan salt är otroligt tråkig. Jag kan mycket väl ha fått det om bakfoten, men jag tror inte det.

Emma Olsson

Hejsan Isak,
Tack för din feedback. Jag har nu ändrat mina rekommendationer till att lite socker kan sätta fart på jäsningen. Salt tillsätts för smakens skull.
Hälsningar, Emma på Zeta

Tina

På tal om jäsning. Är det torrjäst eller färsk och spelar det någon roll vad man använder?

Emma Olsson

Hejsan Tina,
Du kan använda dig av både färsk och torrjäst. Oftast står det på baksidan av förpackningen på torrjästen vilken mängd som motsvarar färsk jäst.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Inger

Kan man baka 1 dag före användandet? Bör man frysa brödet då?

Emma Olsson

Hej Inger,
Det går jättebra att baka brödet dagen innan. Antingen så fryser du in det eller så packar du brödet (ingen luft får finnas i packningen) och låter det stå framme tills servering.
Hälsningar, Emma från Zeta

Bli inspirerad av Zeta

En 50-årig smakresa

I år firar vi 50 år av goda smakupplevelser.

Besök Zetas jubileumssajt
Pasta och träning

Pastasallad

Enkla och supergoda recept på lite mer matiga pastasallader som passar perfekt i augusti.

Recept

Hej då konservburken!

Från och med vecka 15 kommer alla våra bönor i tetra, en förpackning som bidrar med 52 procent lägre CO2-avtryck än en konservburk. Smaken är dock densamma och lika god som alltid.

Läs mer

Följ oss på våra sociala kanaler

Caprese

Buffelmozzarella

Ursprungsskyddad mozzarella tillverkad på traditionellt vis i södra Italien. Perfekt att avnjuta med olivolja, färsk basilika och solmogna tomater.

Recept Caprese

Animal welfare

Zeta animal-welfare märkning betyder att varan kommer från en gård med djurvälfärdsprogram. Det innebär att kraven är tuffare än EUs lagstiftning.

Läs mer om animal welfare

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.