Hittar du inte svaret på din fråga, skriv gärna in din här.

Olivolja

Min olivolja är grumlig

Olivoljan är pressad från olivfrukten och och innehåller därför en del fruktvaxer. Om olivoljan förvaras för svalt kan fruktvaxerna stelna och bilda kristaller i oljan. Man ser ofta framförallt vintertid att många oljor i butikshyllorna kan vara grumliga av kalla fruktvaxer. Oljans kvalitet påverkas inte av detta. Förvara oljan i rumstemperatur i några dagar så ”smälter” den igen.

Hur vet man ursprung på olivolja?

Vi har oljor av flera ursprung i vårt sortiment. Våra basoljor Originale, Classico och Fruttato är pressade ur oliver som kommer från Italien, Spanien och Grekland. Dessa oljor är framtagna för att ha en stabil smakkaraktär. Extra jungfruolivoljor från de olika länderna och med olika karaktär smakas och blandas för att säkerställa att till exempel en Originale alltid smakar ungefär likadant. Om du är intresserad av en olja som alltid är från Italien har vi två oljor för dig (länk till oljorna), men vi har också oljor som odlas inom specifika regioner i Italien. Olivoljornas ursprung står alltid att läsa på förpackningens framsida. Prova dig fram till den olja som passar dig!

Hur ska en olivolja smaka?

Beska – En av olivoljans smaker är beskan. Beskan kan vara olika framträdande i olika oljor, beroende på odlingsförhållanden olivsort och tid för skörd. Mildare olivoljor har vanligen också en mindre beska, men även bland smakrika olivoljor kan det variera. Prova dig fram till din favorit! Pepprighet – Har du kännt att det bränner till i halsen någon gång när du ätit en olivolja? Det är det man pratar om när man säger att en olivolja är pepprig. Pepprigheten kan vara olika i olika oljor ibland är den intensiv, ibland känner man den nästan inte. Vanligen mildras dock pepprigheten av maten du äter oljan med, eller under tillagningen. Gräs, kola eller sommar – En extra jungfruolivolja pressas bara mekansikt. Inga processer tar bort eller förstör de naturliga smakerna från oliven och platsen där oliven vuxit. Doppa en bit bröd i olivolja, blunda och känn smakerna!

Hur ska jag förvara olivolja

Olivolja mår bäst av att förvaras med stängd kork, mörkt och i en temperatur runt 15 grader celcius. Starkt solljus eller för hög värme och syre gör att oljan tappar i kvalitet fortare. I moderna kök är det dock ovanligt med förvaringsutrymmen med den temperaturen. Vi rekommenderar därför: – Undvik att ställa oljan i direkt solljus. I det vanliga skafferiet fungerar utmärkt. – Ställ inte oljan i kylskåpet. Det är inte skadligt för oljan att ”frysa” men det är inte bra att plocka in och ut och om den klumpar sig helt blir den svår att använda. – Köp en lagom stor flaska. Vi har flaskor i många olika storlekar. Hitta en som är lagom för dig så att du gör slut på den snabbt. – Och sist men inte minst använd oljan! Olivolja är en fantastisk olja med många goda egenskaper som går utmärkt att använda i all sorts matlagning och som smaksättare i den färdiga maten eller på mackan. (Den är till och med god på glass!!!) Prova dig fram och njut!

Vinäger

Min vinäger är grumlig

Om vinägern är grumlig eller innehåller vita skuggor (ibland kan det nästan se ut som små tefat) kan det bero på två saker – vinäger moder eller fällningar. Vinägermoder: Om det är som vita slöjor i vinägern, eller t.o.m. vita ansamlingar är det en så kallad ”vinägermoder”. Det finns två sätt att framställa vinäger, naturmetoden och den industriella metoden. Zeta använder sig av naturmetoden eftersom den bevarar de goda smakerna i vinet och musten bättre. Vinäger bildas genom att socker och alkohol i vin eller must omvandlas till vinägersyra med hjälp av en naturlig bakterie som kallas vinägermoder. När man använder sig av naturmetoden låter man bakterien arbeta tillsammans med syret i luften i lugn och ro. När processen är färdig lagras vinägern för att få rätt smak och tappas på flaska. Vinägermodern dör inte när man använder denna metod, utan den kan i vissa fall fortsätta att utvecklas i flaskan. Detta är inget farligt utan snarare ett tecken på att vinägern har god kvalitet. Vinägermodern kan filtreras bort om man önskar annars kan den stanna i flaskan tills vinägern är slut.

Varför är det fällning i min vinäger

En högklassig vinäger har ibland fällningar i botten. Efter vinägerns lagringstid (minst tre månader) tappas den på flaska. Där fortsätter vinägern att utvecklas och mogna och det kan bildas fällningar i botten, samma gäller vid ett finare vin som ofta också har flagor/fällningar som samlar sig i botten av flaskan. Fällningarna är ett tecken på en god kvalitet, att vinägern är i god kondition och att den lever och utvecklas i flaskan.

Bönor

Gelé i sojabönor

Sojabönan innehåller mycket stärkelse som ibland kan fälla ut i kokspadet. Kokspadet blir som gelé då det kallnar, man kan liknade vid en redning med potatismjöl. Skölj bönorna i rikligt med vatten för att få bort gelén.

Varför skummar det ibland när man sköljer bönor?

Skummet som uppstår när man sköljer bönorna är helt normalt. Det beror på  vattenlösliga proteiner (globuliner) från bönorna som under sköljningen blandar sig med vattnet och bildar skum. Kikärtor är de baljväxter som innehåller mest globuliner och därmed skummar mest, men fenomenet kan även uppstå när man sköljer andra bönor.

Bönorna i förpackningen med blandade bönor är mörkare än vannligt

I våra blandförpackningar med bönor där kidneybönor ingår, händer det ibland att de övriga bönorna och kikärtorna mörknar. Färgen kommer från de naturligt färgstarka kidneybönorna. Detta händer ibland och i olika utsträckning och påverkar inte kvaliteten på bönorna. Det är möjligt att säkerställa att bönorna inte tar färg av kidneybönorna genom att addera en tillsats i receptet, men vi har valt att inte göra det. Vi har istället valt att informera om att det kan hända på förpackingen. Vi förstår dock att färgen ibland kan vara viktig. Vill man vara säker på att man inte får bönor som fått kidneybönornas färg på detta vis rekommenderar vi vår blandning av enbart olika vita bönor (länk?). Man kan också välja att blanda bönorna själv. Då har vi mindre förpackningar man kan använda. (länk till 190g bönorna.

Charkuterier

Varför är det vita prickar på Parmaskinkan

Lagrad skinka som till exempel Prosciutto di Parma, Prosciutto Crudo och Jamon Serrano får ibland vita prickar. De vita prickarna bildas av aminosyror som fäller ut vid lång lagring. Det är inget fel på skinkan om den ser ut på det viset – det är helt i sin ordning.

 

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.