Tisdagen den 12 juni tilldelades Fernando Di Luca Hans Majestät Konungens stora medalj i 12:e storleken i högblått band för betydande insatser inom svenskt näringsliv. Medaljen instiftades i början av 1800-talet och delas ut till svenska och utländska medborgare som utfört särskilda förtjänster inom exempelvis näringsliv, forskning och kultur.

-Det är en stor ära och lite av kronan på mitt livsverk. Men det är många som ska glädjas med mig. Min uppfattning är att det är svårt att bygga något ensam. Jag tror att en bra grund för varje framgångsrikt företag är engagerade medarbetare med passion för det arbete de utför, säger Fernando Di Luca.

Fernando Di Luca är mannen som introducerade olivoljan för svenskarna på 70-talet. I dag är han en av medelhavsmatens främsta företrädare i Sverige och särskilt stolt över att ha introducerat den italienska matkulturen för svenskarna.

-För oss finns ingen motsättning mellan god och hälsosam mat. Det är en viktig del av livet att njuta och umgås kring god mat, och mitt jobb som entreprenör är att göra det enkelt. Särskilt nöjd är jag över vårt senaste tillskott, BreOliv. Det är olivolja i bredbar form som det tog mig arton år att ta fram. Där tycker jag att vi lyckats förena det bästa av två världar – medelhavsmatens nyttigheter möter nordens starka macktradition, säger Fernando.

Trots att Fernando är över åttio år, är han fortfarande mycket engagerad i familjeföretaget som drivs vidare av de tre barnen Christian, Gabriella och Paola. Ofta agerar han bollplank samt rådgivare, och är tongivande när det gäller produktutvecklingen inom företaget.

-Det är en ynnest att fortfarande vara efterfrågad i min ålder. Jag har alltid tyckt att det är det enkla i livet som berikar mest, men att få en av de finaste medaljerna som kungen delar ut är givetvis något alldeles extra. Faktum är att det är den andra medaljen i ordningen. Den första medaljen fick jag 2013 av Kungliga Patriotiska Sällskapet, avslutar Fernando Di Luca stolt.