
Våra bästa tips för minskat matsvinn
Använd gärna vår receptdatabas- och sök på de ingredienser som du har hemma i kylen. Har du halvfulla burkar i kylen, överbliven kokt pasta, små bitar ost. Ingredienssök i vår receptdatabas på zeta.nu. Du kommer att få många tips på nya rätter att laga.
Överbliven pasta värms smidigt genom att sänkas ned i kokande vatten någon sekund.
Två goda recept för att ta tillvara gårdagens pasta som blev över.
>Frittata på grönkål och spaghetti
>Pastagratäng med tomat, broccoli och pancetta
Fyll pesto eller burken med tapenade eller andra krämer med olja innan de ställs i kylen. Det skyddar mot mögelangrepp och förlänger användningstiden. Fungerar även med öppnade olivburkar, täck då ytan med ett lager olja.
Frys in fetaosten eller biten som blev över av fetaosten. Den kan förstås ätas som vanligt då du tinat den, men den kan också användas fryst! Det är nämligen jättegott att riva fryst fetaost över pastasåsen eller över skivade tomater på en hård macka!
Mozzarella går utmärkt att frysa för längre hållbarhet.
Frys in chark senast på ”sista förbrukningsdag” för att kunna använda den senare. Eller torka salami/skinkskivorna helt torra och krispiga i ugnen och använd som topping till sallader eller bara som snacks.
Släng inte den hårda kanten på parmesanosten. Det är ost ända ut i kanterna! Lägg biten i grytan eller tomatsåsen. Den fungerar som en “umami-smaksättare” och ger såsen en extra fyllighet.
>Se Accademia Di Luca berätta om sina tips för att undvika matsvinn
Snabba tips
- Planera handling
- Tänk på att inte köpa mer färskvaror än vad du planerar att äta.
- Var inte rädd för korta datum i butik om du ska äta produkten snart.
- Rätt förvaring, rätt temperatur i kyl.
- Titta, lukta och smaka!
- Använd hela grönsaker och använd dina rester.