Olivolja innehåller, till skillnad från raps-, solros- och majsolja, höga halter av antioxidanten polyfenol dvs. ämnen som skyddar oljan mot oxidation, härskning. När oljan upphettas skyddar antioxidanterna olivoljan. Därför är olivoljan den bästa oljan att steka i.

Exempel på rykpunkt för några av våra oljor:

Olivolja Extra Mild
210 grader

Olivolja Extra Vergine
195-200 grader

Rapsolja
220 grader

Solrosolja/Majsolja
220-230 grader

Vanlig matlagning i stekpanna och ugn* sker vid 150–180°, med god marginal till rykpunkten.
* Matlagning i ugn sker ofta vid 225 grader, dock är det den omgivande luften i ugnen som håller den höga temperaturen. Livsmedlet som tillagas i ugnen håller lägre temperatur.

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.