Kalla såser

  • Majonnäs och Aioli är de klassiska kalla såserna, som i grunden består av äggula och olja. Majonnäs är ofta gjord på rapsolja och aioli på olivolja och massor av vitlök.
    Äggulorna binder ihop oljan med övriga ingredienser och man får en krämig sås.  Senap kan också användas som bindmedel för att göra krämiga såser.
  • Använd en rostfri skål eller en skål av glas när du gör aioli eller majonnäs, inte en skål av plast. Plasten kan ha en fet hinna som gör att aiolin eller majonnäsen inte går ihop.
  • Tänk på att alla ingredienser ska ha samma temperatur för att gå ihop.
  • Om det går fel och majonnäsen skär sig, misströsta inte! Testa först med att vispa ned en matsked iskallt vatten. Om inte det funkar, knäck ner en äggula i en ren skål (ej plast!) och vispa droppvis ner den misslyckade majonnäsen i den nya äggulan.
  • Om du vill ha en majonnäs eller aioli som är tunnare, prova att späda med lite vatten samtidigt som du vispar.

Varma såser

När man gör en varm sås är det vanligt att göra en bottenredning. Olivolja är ett bra fett att använda vid bottenredning. Blanda 4 msk vetemjöl med 2 msk olivolja, värm under omrörning ett par minuter då försvinner mjölsmaken. Späd med 4 dl vätska till exempel buljong. Smaka av med salt, peppar och kryddor. Extra gott blir det att röra ner någon matsked riven parmesan i såsen.

Vanligast i Italien är tomatbaserade såser, även här är olivoljan en viktig ingrediens. Börja med att fräsa tunt skivad vitlök i rejält med olivolja. Tillsätt tomater, till exempel plommontomater på burk och ev. en skvätt vin och låt det koka ihop. Smaksätt med lite hackad basilika eller annat kryddgrönt och vips har du en god tomatsås! Prova gärna att mixa tomatsåsen, det ger såsen extra krämighet.
Såsen är god att servera som tillbehör till kött eller fisk men också som sås till pasta. Tillsätt lite oliver, pancetta eller mozzarella som variation.

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.