Recept pasta pesto - Zeta

Olivolja i matlagning

Olivolja passar utmärkt till både kall och varm matlagning. Använd en mild olivolja som grund i matlagningen och en mer smakrik olivolja som krydda.

Sås med olivolja

Sås med olivolja

Olivolja är i sig själv en god sås som både förhöjer och förstärker smakerna i maten. Men olivolja är också en god grund i kalla och varma såser.

Kalla såser

  • Majonnäs och Aioli är de klassiska kalla såserna, som i grunden består av äggula och olja. Majonnäs är ofta gjord på rapsolja och aioli på olivolja och massor av vitlök.
    Äggulorna binder ihop oljan med övriga ingredienser och man får en krämig sås.  Senap kan också användas som bindmedel för att göra krämiga såser.
  • Använd en rostfri skål eller en skål av glas när du gör aioli eller majonnäs, inte en skål av plast. Plasten kan ha en fet hinna som gör att aiolin eller majonnäsen inte går ihop.
  • Tänk på att alla ingredienser ska ha samma temperatur för att gå ihop.
  • Om det går fel och majonnäsen skär sig, misströsta inte! Testa först med att vispa ned en matsked iskallt vatten. Om inte det funkar, knäck ner en äggula i en ren skål (ej plast!) och vispa droppvis ner den misslyckade majonnäsen i den nya äggulan.
  • Om du vill ha en majonnäs eller aioli som är tunnare, prova att späda med lite vatten samtidigt som du vispar.

Varma såserNär man gör en varm sås är det vanligt att göra en bottenredning. Olivolja är ett bra fett att använda vid bottenredning. Blanda 4 msk vetemjöl med 2 msk olivolja, värm under omrörning ett par minuter då försvinner mjölsmaken. Späd med 4 dl vätska till exempel buljong. Smaka av med salt, peppar och kryddor. Extra gott blir det att röra ner någon matsked riven parmesan i såsen.Vanligast i Italien är tomatbaserade såser, även här är olivoljan en viktig ingrediens. Börja med att fräsa tunt skivad vitlök i rejält med olivolja. Tillsätt tomater, till exempel plommontomater på burk och ev. en skvätt vin och låt det koka ihop. Smaksätt med lite hackad basilika eller annat kryddgrönt och vips har du en god tomatsås! Prova gärna att mixa tomatsåsen, det ger såsen extra krämighet.
Såsen är god att servera som tillbehör till kött eller fisk men också som sås till pasta. Tillsätt lite oliver, pancetta eller mozzarella som variation.

Salladsdressing och vinägrett

Vinägrett

En dressing vill vi ofta ha lite krämigare i konsistensen, ofta kan en äggula eller lite senap hjälpa till ”hålla ihop” dressingen och få ett härligt krämig resultat. En klassisk italiensk caesardressing smakar bra till både sallad eller en grillad bit kött eller fisk.

En vinägrett kan smaka på en rad olika sätt. Genom att variera olivolja och vinäger blir smakresultatet olika, alltifrån en sötsyrlig blandning med balsamvinäger till en äppeldoftande smakexplosion som passar utmärkt att servera till en bönsallad. En vinägrett innehåller alltid minst salt och nymalen peppar, men kan också rymma vitlök, färska och torkade örtkryddor.

Enklaste sättet att dressa en sallad är att sätta fram olivolja och vinäger på bordet tillsammans med salt och svartpeppar, då kan var och en bestämma hur syrligt eller salt det ska smaka. Zetas grundare, Fernando Di Luca, föredrar lite syrligare balans med två delar vinäger och tre delar olivolja.

Man kan även blanda salladsdressing och vinägrett i förväg och förvara i kylskåpet, tänkt då på att hållbarheten förkortas.

En marinad består oftast av en olivolja plus en syrlig ingrediens som vinäger samt en rad olika kryddor eller andra smaksättare som lök, chili eller kryddpasta. Marinaden sätter smak på det man marinerar men kan också hjälpa till att möra.

Man kan marinera både kött, fisk, grönsaker och bönor. Man kan marinera både före man tillagar och efter tillagning eller både och t.ex. dubbelmarinerad fläskfilé.

Krydda med olivolja

Olivolja som krydda

Sommargrönsaker med olivolja

  • Krydda din nylagade pastarätt eller risotto genom att ringla en god olivolja direkt över rätten på tallriken.
  • Ett fat med charkuterier med till exempel prosciutto, salami, bresaola passar utmärkt tillsammans med en skvätt god olivolja.
  • Ringla en god olivolja direkt över den nygrillade kött- eller fiskbiten och du har en fantastisk sås till din maträtt.
  • En grönsallad kan ackompanjeras av enbart en god olivolja, salt och nymalen svartpeppar men också tillsammans med en lagrad Zeta Riserva vinäger.
  • Prova en god olivolja tillsammans med lite havssalt och ett gott lantbröd. Enkelt och smakrikt, ställ fram ett litet fat eller kopp till varje kuvert och låt dina gäster smaka både i väntan på och till maten!

Tips på hur du kryddar din olivolja

Vill du krydda och smaksätta din olivolja själv har vi några enkla tips:

  • Välj en god olivolja som bas till din kryddolja, ju bättre olivolja desto bättre slutresultat.
  • Förslag på smaksättare och kryddor kan vara; chili, vitlök eller citronskal. Väljer du att använda färska örter blir hållbarheten på din kryddolja väsentligt kortare.
  • Se till att skölja ren chilifrukten ordentligt och skrubba citronen innan du använder dem som smaksättare. Smuts och jord förkortar också hållbarheten på din kryddolja.
  • Snitta chilifrukten, använd potatisskalare och skala citronen i vackra strimlor, krossa vitlöken lätt med bladet på en kniv, så får du ut alla de härliga smakerna.
  • Tag en ren flaska eller använd olivoljeflaskan och lägg i dina smaksättare.
  • En kryddad olivolja håller cirka 2-3 veckor, beroende på vilken krydda du smaksatt med.
  • Om du vill köpa färdig smaksatt olivolja, har Zeta flera goda varianter i sortimentet.

Vilken olivolja passar bäst att krydda med?

Ofta fungerar det bäst att välja olivolja efter den mat som skall kryddas. En tumregel är mildare olivolja till mild mat, kraftfullare olivolja till mer kryddig mat, men viktigast är att just du gillar smakkombinationen!  Vårt råd är att pröva dig fram så hittar du säkert den favoritolja som passar just dig. Vill du ha hjälp med att välja olivolja? Testa vår olivoljeväljare