Olivträdet

Ett olivträd blir mellan 5-15 m högt och efter ca 5 år börjar trädet att bära frukt. Till en början ger trädet en ganska liten skörd och då det är mellan 50-150 år ger det som mest frukt, mellan 20-30 kg. Oliven består av 20-25 % fett, olja som finns i både olivens fruktkött och kärna. Det behövs ca 6 kg, 3000 stycken oliver för att få 1 liter olivolja.

Oliven tillhör släkten stenfrukt och går under det latinska namnet Olea europaea sativa. Det finns ca 600 olika olivsorter runt Medelhavet, olika storlekar och färger. 300 olika sorter förekommer i Italien. Vissa oliver används endast till olivolja och andra endast till att äta.

Olivträdet är vintergrönt och bladen sitter kvar ett par år innan nya ersätter, ungefär vart tredje år får trädet nya blad. Olivträdet blommar med vita små väldoftande blommor som växer i klasar i bladvecken. Pollinering av blomman sker inte via insekter, då olivens blommor saknar nektar, utan med vindens hjälp.

Olivträdet trivs i samma klimat som vinrankan, tål hetta och torka väl, men är känslig för frost och trivs inte alltför nära havet där luften är för fuktig. Jorden får gärna vara karg och mager. Olivbältet sträcker sig mellan den 30: onde och 45:e breddgraden. Det nordligaste distriktet där oliver odlas är området runt Bardolino som ligger på 47:e breddgraden.

Olivträdets speciella utseende med sin skålformade vida trädkrona klipps fram av olivbonden efter varje skörd, efter konstens alla regler. Detta för att solen och ljuset ska nå varje oliv.

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.