Fritera i olivolja – tänk på att:

1. Hetta upp olivolja i en fritös eller stekpanna med hög kant för att minska stänk.
Om du använder en stekpanna med hög kant fyller du upp stekpannan med ca 3 cm olivolja.
Ha gärna ett lock till hands för att kväva eventuella lågor som slår upp.

2. Torka av det du skall fritera med hushållspapper, detta för att få bort vätskan på ytan av råvaran. Det ger ett krispigare resultat.

3. Lägg ner en liten bit vitt bröd för att se när oljan har rätt temperatur. När brödbiten är gyllenbrun på knappt en minut är det dags att lägga i det du skall fritera.

4. Fritera lite i taget för att inte sänka temperaturen i fritösen eller stekpannan. Lägger du ner för mycket åt gången, i fritösen eller stekpannan, kan resultatet bli segt och torrt.

Om du upptäcker att olivoljan börjat ryka innan du börjat fritera har oljan blivit för varm. Låt stekpannan eller fritösen svalna något, häll över oljan i ett uppsamlingskärl, torka ur med hushållspapper, diska ur stekpannan och börja om med ny olivolja.

Temperaturen vid normal fritering skall helst inte överstiga 180°.

Confitera – ugnsbaka i olja

Att confitera, ugnsbaka t ex kyckling i olivolja, innebär att man långlagar hel kycklingfilé i olja under 1,5-2 timmar i ugnen. Vid confitering behövs mycket olja, använd därför en form där filéerna ligger trångt. Fördelen med confitering är att de vattenlösliga smakämnena blir kvar i kycklingen. Efter confitering i ugnen låter du kycklingen rinna av och steker den sedan tills den fått fin färg.

Vilken olja är bäst att fritera i?

Zeta har i sitt sortiment Extra Mild Olivolja som är en raffinerad olivolja som passar utmärkt att fritera i. Zeta har också en Frityrolja. Frityroljan ger ett bra och krispigt resultat. Frityroljan osar inte och har neutral smak. Att fritera i Extra Vergine olivolja fungerar utomordentligt bra men är dyrare än raffinerad olivolja eller frityrolja.
Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala har i november 2008 undersökt hur olika oljor påverkar resultatet vid fritering och kommit fram till att raffinerad olivolja är bäst.

Vad gör jag av oljan som jag friterat i?

Vi rekommenderar inte att återanvända oljan efter fritering. Upphettning av olja till den temperatur som används vid fritering försämrar oljans kvalitet och hållbarhet.
Olja, oavsett typ, ska aldrig slås ut i hushållsavloppet, då det tillsammans med andra hushållsrester kan orsaka stopp. Dessutom kan oljan orsaka problem i reningsverket.  Vänd dig istället till din hemkommun för att se vilka rekommendationer de har för källsortering av förbrukad olja som använts vid matlagning.

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.