Människan är inte sen att upptäcka det goda i livet. Det visar spår av olivodlingar i Egypten som är ca 8000 år gamla! Men piedestalen har sitt pris. För grekerna var olivoljan en gång så helig att den som fällde ett olivträd kunde bli dömd för döden, bli landsförvisad och/eller få sin egendom konfiskerad. Som tur är har tiderna förändrats, men olivoljans alla goda egenskaper och många användningsområden lever kvar. Hippokrates, läkekonstens fader, rekommenderade till exempel färska oliver mot mentalsjukdomar, som vitaminkur och som inpackningar mot magsår. Något sådant vet vi på Di Luca & Di Luca väldigt lite om, däremot rekommenderar vi gärna olivolja till all sorts matlagning, varm som kall.  

Olivens lovsång

Den färska olivfrukten är kärnan till allt det goda, och en konst att odla som kräver både kunskap, handpåläggning och kärlek. Det ska vi berätta mer om. I maj, när olivträden börjar att blomma, börjar vi att följa olivfruktens väg från knopp till flaska. I sociala medier rapporterar vi ungefär två gånger i månaden, och på vår hemsida växer historien fram om olivträdets alla årstidsväxlingar och utmaningar sakta fram. Gården vi rapporterar ifrån är Azienda Agrana Guerrieri som ligger alldeles i närheten av Fano, fiskebyn där Zetas grundare Fernando Di Luca växte upp. Därifrån kommer en av Zetas alldeles finaste oljor, Zeta Extra jungfruolivolja Guerrieri, och dottern på gården, Maria Guerrieri, rapporterar regelbundet om vad som händer i olivlunden.  

”I Italien lever ett gammalt ordspråk som talar om de fem ”S” som oliven behöver för att leva och utvecklas väl; silenzio, siccitá, solitudine, sole e sassi, dvs tystnad, torka, ensamhet, sol och sten.” 

Om mignolatura, blomningen

I överflöd, så blommar olivträdet. Varför växa en och en, när man kan blomma i klasar. Perioden när olivträden blommar som mest intensivt i Italien kallas ”mignolatura”. Från mitten på maj och början på juni är knopparna fullt synliga och på vippen att brista ut i full blom, lite beroende på sort och var de växer. Olivträdets blommor är små, vita, doftlösa och saknar nektar. Alltså är det inte insekter som pollinerar de tvåkönade blommorna utan vinden!! Endast cirka två procent av alla olivblommor blir till frukt, ibland ännu mindre om det regnar intensivt vid fel tillfälle. Då är det tur att naturen är sinnrik så att den rikliga blomningen ökar sannolikheten för att pollineringen lyckas.

Att endast 2-3 procent av olivblommorna blir till frukt kan tyckas lite, men precis som för äpplen är alltför mycket frukt på grenarna inte bra. Träden kan dräneras på näring och energi under en enda säsong och i värsta fall dö. Därför är det bra att utmaningarna under blomningstiden är många. Pollen kan flyga så långt som 3 km med vinden om de inte hindras av kraftigt regn, alltför hög luftfuktighet, frost eller en stormig Sciroccovind.
Många olivträd bär dessutom bara frukt vartannat år. Det beror på att träden många gånger är gamla och saknar bevattning. Därför bär de antingen mycket frukt, eller blommar rikligt året därpå. Är sommaren regnfattig är det alltför riskfyllt att göra både och på en och samma gång.

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.