Varje region i Italien har sitt specifika mikroklimat och jordmån. Vilka olivsorter som växer och trivs i regionen varierar därför och därmed också karaktären på oliverna och olivoljan. Varje region blandar dessutom olika olivsorter för att få just sin unika regionella smak. Till exempel har olivolja från Toscana tydligt gröna och gräsiga toner medan olivolja från Sicilien har mer örtiga och kryddiga toner. Traditionellt har även varje region sin egen karaktäristiska flasktyp som symboliserar olivoljans ursprung.

Zeta Azienda Guerrieri
Zeta Azienda Guerrieri tillverkas av olivoljemakarna Guerrieri vid orten San Costanzo en mil söder om Fano, Fernando Di Lucas hemstad. Familjen Guerrieri har i fem generationer, sedan 1810-talet brukat ägorna. Gården ligger vackert placerad på de sydvästliga sluttningarna ned mot den historiska floden Metauro. Jordmånen, en blandning av kalk och sand ger i kombination med de fuktiga vindarna från floden ideala odlingförhållande för oliver och druvor och en speciell, mycket uppskattad karaktär till både olivolja och vin från området.

Idag drivs gården av Luca Guerrieri som tillsammans med sonen Alberto passionerat odlar och producerar olivolja, vin, vete och honung. Biodlingen är en viktig del av gårdens verksamhet då alla bin behövs för att pollinera gårdens olivträd och vinrankor.

Zeta olivolja Azienda Guerrieri är producerad av olivsorterna Raggiola och Frantoio.

I Italien är det mycket vanligt att små gårdar samarbetar i kooperativ. På så sätt kan de erbjuda sina varor till fler än bara sina närmsta grannar. Zeta Toscano I.G.P. är odlad och producerad av Cooperativet OL.MA. som ligger beläget i hjärtat av Toscana, närmare bestämt i området Maremma, nära staden Grosetto. Kooperativet har en lång historia som grundar sig i arbetet runt olivkvarnen ”Madonnino”. Idag ingår över 1000 små olivodlare i kooperativet där olivens kvalitet, tidpunkt för skörd och pressning samt spårbarhet är helt avgörande för produktionen. Varje flaska som kooperativet producerar är numrerad och härleder till vilken producent som levererat oliverna, när oliverna har skördats, vilken dag oliverna pressades till olivolja samt den färdiga olivoljans kemsika och organoleptiska egenskaper.

Zeta Toscano har en I.G.P.-beteckning, det innebär att produkten härstammar från ett specifikt geografiskt område som bidrar till en unik kvalitet och egenskaper till produkten och att en eller flera delar av produktionen har skett just i det området.

Oliverna som ingår i Zetas olivolja Toscano I.G.P är Frantoio, Moraiolo och Leccino, tre typiska toscanska olivsorter.

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.