Novello är olivoljan som alla italienare lystet väntar på i början av november varje år. Den unika smakintensiteten som knappt mogna, nypressade oliver erbjuder vill ingen vara utan. Läs mer om hur oliver skördas och olivolja tillverkas.

Zeta Novello 2018/2019

Fernando Di Luca beskriver säsongens allra första olivolja Zeta Novello 2018/2019 som en välbalanserad, smakrik olivolja med lätt pepprighet. Zeta Novello har en tydlig doft av nyklippt gräs, med smak av färska örter och gröna tomater. Eftersmaken är harmonisk med en god mild beska, pepprighet och sötma.

Zeta Novello Olivolja Extra Vergine är en lätt filtrerad olivolja gjord på säsongens allra första olivskörd – från skördens tio första dagar – vilket gör att upplagan är starkt begränsad. Eftersom oliverna inte är riktigt mogna blir oljan rik på så kallade polyfenoler, en sorts antioxidanter (som också finns i till exempel blåbär och gojibär), vilket ger en karakteristisk doft av fräscht nyklippt gräs och pepprig eftersmak.

Zeta Novello är en unik olivolja gjord på 100 procent italienska oliver, som precis har börjat mogna. Oljan är som mest intensiv i smaken under november till februari, sedan mognar den till en mer balanserad och mjukare smak. En Novello förblir dock en mycket bra och god olivolja närhelst under året.

– I år har det varit ett mer fördelaktigt och torrt väder, vilket ger en mer komplex, fräsch och smakrik olivolja med angenäm beska och pepprighet, berättar Fernando Di Luca, grundare av Di Luca & Di Luca.

Oliverna till årets Zeta Novello 2018/2019 har vuxit i olivlundar belägna på kullarna på södra Sicilien, vilket ger de bästa förutsättningarna för hög kvalitet. Zetas Novello består av en blandning av sicilianska olivsorter, bland annat: Cerasuola, Nocellara och Biancolilla. I årets Novello står Cerasuola, en oliv som klarar sig bättre i torrt klimat, för en större del av blandningen än förra året. Cerasuola har satt sin prägel och ger Zeta Novello en medelfruktig ton och frisk doft, med en harmonisk balans mellan beska, pepprighet och sötma.

– Oljan har hög viskositet, är trögflytande, vilket är tecken på god kvalitet. Till årets Novello har man pressat 8-9 kg oliver per liter olivolja, att jämföra med de 5-6 kg som är normalt senare på säsongen, när oliverna är helt mogna, förklarar Fernando Di Luca.

Zeta Novello är en fräsch krydda och smaksättare, som passar utmärkt att ringla över nykokt pasta, risotto, en god sallad, ugnsrostade grönsaker, fisk eller kött. Måns Falk, kock och ansvarig för Accademia Di Luca är entusiastisk över årets Zeta Novello.
– Det är en fantastiskt prisvärd smaksättare och även en sås i sig. Jag kommer att doppa bröd i den eller ringla den över milt smaksatta pastarätter, grillad fisk och i svampsoppa gjord på skogschampinjoner eller trattkantareller,för att Novellon tillför fräschör och lyfter fram svampsmaken, säger Måns Falk.

Novello och dess unika kvalitet

Fernando Di Luca talar om Novello som den fjärde kvalitetsnivån när det gäller olivolja. Det är en tanke du kan ta med dig. För så använder man olivolja i Italien. Där har man alltid minst två flaskor olivolja hemma, gärna tre. En olivolja som är beprövat god och lite billigare för vardagsbruk, den du steker i. En annan olivolja för det vi kan kalla vardagslyx, den du använder till vinägrett eller dressing. Den tredje olivoljan är mer av en dyrbarhet för festtillfällena; när du ringlar olivolja över helgens charkuteritallrik, fina fisken, köttbiten och en självklarhet på buffébordet. Novello står i en klass för sig och du använder även den för det lite mer festliga tillfällena, eller när du vill göra vardagen lite mer festlig.

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.