Oliven och olivoljans historia

De första spåren av vilda oliver sägs vara ca 42000 år gamla och hittades i trakterna runt Sahara. Vidare går spåret till Egypten där man funnit ca 8000 år gamla olivodlingar och till Kreta där man funnit odlingar som är daterade ca 5000 år tillbaka i tiden.

Arkeologer i Israel anser sig att ha funnit världens äldsta produktionsplats för olivolja. På havsbotten utanför Israels norra kust finns fyra hål, ca halvmetern djupa fyllda av krossade och hela olivkärnor. Dessa tyder på att olivolja tillverkades redan ca år 4500 före Kristus.

Andra tecken tyder på att olivträdet ursprungligen kommer från trakterna kring Armenien och Turkmenistan. Hur som helst, spridningen runt Medelhavet har vi handels- och sjöfartsfolket Fenicierna att tacka för.

Olivoljan var tidigt en viktig handelsvara, kanske en av de främsta. Olivoljans användning spred sig i medelhavsområdet. Olivoljan blev en av grundstenarna i matlagningen, dels för sin goda smak men också för sin utmärkta hållbarhet och möjlighet att lagra.

Olivoljan användes dessutom en hel del utanför köket, den var medicin till en mängd olika krämpor, som skönhetsmedel och tvål och användes som smörjmedel och inte minst som lampolja. Oliven och olivoljan fick därmed en stor betydelse för människan. Det återspeglas till exempel i de straff som upprättades i Grekland år 397 före Kristus. Den som olovandes fällt ett olivträd kunde dömas till landsförvisning, konfiskerande av egendom eller i värsta fall bli dömd till döden!

Olivträdet och olivoljan är ständigt omnämnd, i den grekiska mytologin, i de egyptiska hieroglyferna, i Koranen och Bibeln. Det vittnar om olivoljans storhet och även om den symbolik olivkvisten bär – fred och frid.

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.