Vad betyder Fruttato?

Fruttato är en smakrik och fruktig olivolja. Den pressas ur oliver som skördats tidigt på säsongen, som regel i november, när oliven är som smakrikast. Olivoljan blir då som fräschast, den är grön, aromrik och har en kort och angenäm besk eftersmak av färska oliver.
Det finns även nyanser inom karaktären Fruttato; Fruttato Leggero (milt fruktig), Fruttato Medio (medelfruktig) och Fruttato Intenso (intensivt fruktig).

En riktigt intensivt pepprig och gräsig olivolja, kan ibland göra att du hostar till lite grann som att du ätit något starkt. Det är olivoljans innehåll av antioxidanter som orsakar den harkling. Ett kvalitetstecken om du frågar en olivoljekännare.

Olivoljans antioxidanter, polyfenoler bidrar till att skydda blodfetterna mot oxidativ stress.

Gentile?

Gentile är en mild och mjuk olivolja. Gentile är motsatsen till Fruttato; en olja som skördats sent på säsongen, kanske i januari, då oliven är blålila och fullmogen. Sådan olivolja är mild till karaktären; mjuk, balanserad med delikat och angenäm smak.

Armonico?

Armonico är en välbalanserad och smakrik olivolja, som skördas i mitten av säsongen under slutet av november och i december. Armonico balanserar således fint på smak- och aromskalan mellan Gentile och Fruttato.

Zeta är inte bara en olivolja utan flera

Zeta har valt att använda sig av de tre smakkaraktärerna för att förmedla de olika olivoljornas smak och arom. Smakkaraktären finns utskriven på etiketten på Zetas olivoljor. Välj olivolja efter den mat som skall kryddas. Grundregeln är mildare olivolja till mat med mildare smaker. Pröva dig fram till vilken kombination du gillar!

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.