Tidigare har lagstiftningen reglerat var olivoljan tappas och ställt krav på märkning av detta. Gällande lagstiftning som ställer krav på att all olivolja Extra Vergine ursprungsmärks, det vill säga att leverantören uppger varifrån oliverna kommer som pressats till olivolja.

Oliverna vi använder till vår olivolja kan ha varierande ursprung beroende på vilken olivolja vi talar om. Vi har en mängd olika olivoljor under varumärket Zeta och även under varumärket Grappolini.

I vår Zeta Casa Di Luca finns 100 % italiensk olivolja. Det framgår också på etiketten. Detsamma gäller vår Zeta Spansk Olivolja med 100 % spansk olivolja respektive Zeta Grekisk Olivolja med 100 % grekisk olivolja.

Zeta olivolja Originale, Classico och Fruttato innehåller i så stor utsträckning som möjligt italiensk olivolja och dessutom alltid av högsta kvalitetsklassen Extra Vergine. Då smak och kvalitet varierar beroende på bl.a. skördar, ursprung och vilken olivsort man använder så får man fram olika smakkaraktärer av olivoljor. Ungefär som det är med vin, vissa har hög kvalitet, andra låg.

Zeta vill alltid erbjuda en olivolja med jämn och hög kvalitet, och som har en italiensk smakprofil; elegant, mjuk, fräsch och med lite pepprighet. Olivoljans italienska karaktär är det absolut viktigaste för oss för dessa tre olivoljor.

Därför söker vi efter olivolja från olika regioner i Italien och ”blendar” fram till rätt smakkaraktär; Originale, Classico och Fruttato. Men vid vissa tillfällen och år finns kanske inte tillräckligt med olja av rätt kvalitet att få i Italien och då kan man säkra den genom att söka samma smakkaraktär från en annan region i ett annat land inom EU (främst Grekland, och lite Spanien). Dock består våra ”blendade” olivoljor i de flesta fall av mestadels italiensk olivolja. Denna procedur är i enlighet med EU:s lagstiftning.

Vi följer de märkningsregler som finns kring olivolja och informerar att oliverna som pressats till olja har sitt ursprung i Italien, Grekland, Spanien eller som för våra ”blendade” olivoljor där oliverna har sitt ursprung i EU-land.

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.