Tryffelsvamp

Tryffel är en säsongsvara precis som all svamp. Säsongen för vit tryffel sträcker sig från oktober till november. Den svarta tryffelns högsäsong är mellan december och februari. Tryffelsvampens aromer är vattenlösliga och flyktiga. Det gör tyvärr tryffelsvampen svår att bevara och spara.

Tryffelsvampens vattenlösliga aromer

Tryffelsvampens aromer är, precis som aromen i jordgubbar och hallon, vattenlösliga och omöjliga att lösa i olja. Tryffelsvampen består till dryga 80 procent vatten och endast till 2 procent fett. Detta gör det i princip omöjligt att framställa tryffelolja gjord på äkta tryffelsvamp.

Att göra tryffelolja

Tryffelolja där olja hälls över en tryffelsvamp har mycket kort hållbarhet, tryffelsvampen ”ruttnar” i oljan. Om man lyfter ur svampen efter ett par dagar kan oljan hålla i någon vecka, men kvaliteten på oljan försämras snabbt. Olivolja med färsk tryffel kan därför endast avnjutas på plats under säsong, men är tyvärr ingen bra konserveringsmetod för den goda smaken.

Det finns de som provar att torka tryffelsvampen för att sedan lägga den i olja. Tyvärr försvinner aromen då svampen torkar, eftersom svampens aromer är just vattenlösliga. De allra flesta tryffeloljor får därför sin goda och intensiva smak från syntetisk tryffelarom. En framtagen arom som är fettlöslig för att passa oljan och på så sätt förmedla den unika tryffelkaraktären året runt i det vardagliga köket.
Läs mer om Zeta Olivolja Vit Tryffelolja Extra Vergine »

Äkta vit tryffel kostar 30 000 – 50 000 kronor per kilogram beroende på säsongens tillgång. Den brukar serveras hyvlad direkt över rätter. Man räknar med cirka 10 gram per portion – alltså cirka 350 kronor per portion

Restaurang AnticoFurlo

Vill man uppleva vit tryffel under säsong tipsar Fernando om restaurangen Aibergo Ristorante AnticoFurlo som ligger  i regionen Marche, 3,5 mil från Fano, Fernandos hemstad. Resturangen ligger på Via Flarnina nr 66, km 247, i Passo del Furio i utkanten av byn Aequalagna. Tel nr. + 39  0721700096 Aequalagna är Italiens största distrikt för vit tryffel. Nr 2 är Alba i Piemonte i norra Italien. Restaurangen har två gafflar i Guide Rouge/Michelinguiden
www.anticofurlo.it

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.