Hur ska man då göra för att få det perfekta resultatet?

Börja med salladen och grönsakerna. Skölj dem noggrant i kallt vatten. Och torka dem sedan lika noggrant. Torkningen är viktig eftersom fuktig och ännu värre blöt sallad gör att inte vinägretten fäster. När skålen är tom ligger det godaste kvar på botten. En bra salladsslunga är därför oumbärlig. Blanda sedan salladen med vinägretten. Och blanda väl. Det här momentet är avgörande. Använd gärna händerna så att varje blad får sin del av vinägretten. Eller blanda noga med salladsbesticken.Tänk också på att inte skära ner salladen mer än nödvändigt. En god sallad ska ha höjd, innehålla luft och inte bli platt!

Hur blanda salladsvinägrett?

För en vanlig vinägrett kan man utgå från tre delar olja, gärna olivolja och två delar god vinäger. För vinägrett, som innehåller fler ingredienser än olja och vinäger passar det bra med hälften olja hälften vinäger. Salta och peppra efter smak.

Visste du att?

Ordet vinägrett kommer från franskans ”vinaigrette” och betyder ”salladssås med vinäger”. Engelskans ”dressing” är (sallads)sås med en vidare betydelse. En dressing kan, till skillnad från vinägretten, sakna ingrediensen vinäger.

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.