Industrimetoden

Den industriella metoden innebär att man fyller en rostfri tank, inte träfat, med vin varefter man tillsätter vinägermodern. För att påskynda jäsningen pumpar man sedan, med hårt tryck, hela tiden in varm luft i tanken. På så vis tar det bara ett par dagar för bakterierna att omvandla alkoholen i vinet till vinägersyra.

Den stora vinsten med metoden är just den korta produktionstiden. Men nackdelarna är många. När luften, som med hårt tryck pressats in i tanken, lämnar vinägern, tar den med sig lättflyktiga aromer. Med naturmetoden blir de subtila aromerna kvar.
De våldsamma rörelserna i vätskan slår dessutom sönder många av de komplexa molekylkedjorna som bygger upp vinägerns smak. Samtidigt förhindras bildningen av estrar, som annars tillför fruktiga smaker till vinägern. I och med den våldsamma syrejäsningen bildas istället flera skarpa och mindre behagliga smaker. Därför filtreras vinägern omsorgsfullt vilket i sin tur medför att det mesta av färgen hos vinägern försvinner.

Vinägerns färg

Industriellt framställd vitvinsvinäger känns igen på att den är ljusare än naturligt jäst vinäger. Vinäger som tillverkas enligt naturmetoden har en ljus rödgul ton respektive en mättat ljusgul färg. .De flesta vinägermärken som säljs i Sverige är framställda på detta industriella sätt. Dock inte Zeta som tillverkar sin vinäger genom naturmetoden.

Vinägerns syrahalt

Ett enkelt sätt att se om en vinäger är gjord enligt naturmetoden eller industrimetoden är att kontrollera vilken syrahalt som anges på etiketten. Är vinägersyran 7 procent eller högre så är det med all sannolikhet en god vinäger, gjord enligt naturmetoden. Om vinägersyran bara är 6 procent är vinägern med stor sannolikhet industriellt tillverkad, eller en ekonomivariant av naturmetoden.

Lär dig mer om vinägers syrahalt

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.