Syrahalten i vinäger – en fråga om smak och god kvalitet
Hög syrahalt (7%), är ett kvalitetsbevis för röd och vitvinsvinäger. Den högre syrahalten är kopplad till högre vinkoncentration och en fylligare och godare smak. Redan en procents högre syrahalt i en vinäger ger påtaglig skillnad. Hur hög syrahalt en vinäger av vin håller bör framgå av etiketten.
Det intressanta är att den höga syrahalt i en vinäger upplevs mindre skarp än en vinäger med låg syrahalt.
Smaken blir mjukare, rundare.
Prova själv! Redan doften berättar om skillnader.
Naturmetoden, som är den tillverkningsmetod som används för Zeta Röd- och Vitvinsvinäger är en bidragande faktor till den höga syrahalten.
Syrahalt i äppelcidervinäger och balsamvinäger
Den högre syrahalten på 7% gäller endast för vinäger av vin. Andra vinägertyper såsom äppelcidervinäger och balsamvinäger har lägre syrahalt, enligt lag 5 respektive 6%.