Feta – den ursprungsskyddade osten

Fetaosten är sedan oktober 2007 ett av EU:s ursprungsskyddade livsmedel. SUB (Skyddad Ursprungsbeteckning) eller på engelska P.D.O. (Protected Designation of Orgin) innebär att ost som bär namnet Feta måste vara producerad och packad i Grekland och framställd i enlighet med det traditionella receptet.

Minst 70 % av mjölken ska vara pastöriserad fårmjölk och resten pastöriserad getmjölk. Löpen kan antingen vara animaliskt löpe eller ystenzym. Havssalt är det enda som får tillsättas. Osten ska lagras i minst 2 månader, fetthalten ska vara 23 % och vattenhalten inte överstiga 56 %. Fetaost får också tillverkas av 100 % fårmjölk. Zetas Fetaost innehåller 85 % fårmjölk och 15 % getmjölk.

EU har tagit fram en märkning som sitter på alla livsmedel som har skyddad ursprungsbeteckning, så även på Fetaosten.

Allt är inte feta…

En populär variant av fetaosten är den så kallade salladsosten, tillverkad på samma sätt som fetaosten men endast av komjölk. Salladsosten är mildare i sin smak och samtidigt lite billigare eftersom tillgången på komjölk är större än tillgången på får- och getmjölk.