Olivträd

Maten & miljön

All mat har klimatpåverkan, men det finns nyanser. Med eftertanke kring vad man stoppar i munnen kan alla hjälpa naturen på traven. En bra sak är att maten blir uppäten, inte slängd.

För oss på Di Luca & Di Luca är mat kärlek, och den kärleken omfattar även naturen, alltings ursprung. Runt medelhavet har kärleken till mat och råvaran alltid varit stark. Varsamt skördas exempelvis oliverna från träden, pressas, avsmakas, buteljeras och fraktas för att så småningom landa som olivolja på vårt bord. Vi glömmer det ibland, att bakom varje råvara, varje ingrediens i en produkt, finns en människas omsorg.

Överlag är mat resurskrävande när det gäller mark, vatten, arbetskraft och energi. Det är därför det är så viktigt att maten blir uppäten och inte slängd. I dag hamnar var femte matkasse i Sverige i soporna.

Som familjeföretag är det naturligt för oss att tänka långsiktigt och agera ansvarsfullt. Allt det goda ska ju vara generationer framåt! Det gäller även matproduktion. Vår uppfattning är att maten ska produceras med respekt för både djur och natur. Marken får gärna brukas, men inte förbrukas.

För att leva upp till det har vi analyserat vårt klimatavtryck i syfte att kunna vidta relevanta åtgärder. Inom miljöområdet har vi identifierat främst tre områden som vi ska arbeta vidare med för att minska klimatavtrycket ytterligare: transporter, matsvinn samt förpackningar.

Under 2020 arbetade vi även fokuserat med att uppnå vårt mål om att certifiera oss för livsmedelssäkerhetsstandarden, IP Livsmedel Grundcertifiering, något som blev klart i december. Det var en milstolpe för oss och ett sätt att säkerställa att vi kan fortsätta leverera högkvalitativa och säkra produkter. Något som är viktigt för oss, men också för de som köper våra produkter. Vi startade även Kundo, ett   digitalt forum som besvarar alla typer av kring Di Luca & Di Lucas verksamhet. Det kan gälla allt ifrån tillagningstips till hållbarhetsfrågor eller var en specifik Zeta-produkt finns att köpa.

Vi väljer också att klimatkompensera för utsläpp som kommer från vår kontorsverksamhet. Det sker i ett projekt i Kenya där kvinnor genom microlån får möjlighet att köpa effektiva spisar till hemmen. Klimatnyttan består i att efterfrågan på ved minskar och på så sätt hindras avskogning. Dessutom förbättrar de nya spisarna inomhusmiljön och därmed hälsan för många familjer.

Förpackningar

Lång livslängd viktigt

Förpackningens viktigaste funktion är att den är säker och skyddar maten på bästa tänkbara sätt. Utöver det bör förpackningen vara enkel att hantera både under transport, i butik och hemma. En bra förpackning skall även ge längsta möjliga hållbarhet åt livsmedlet så att risken för att maten förlorar i kvalitet, blir dålig och därför slängs minskar.

Olika förpackningsstorlekar

Sverige är ett av de länder i världen som har högst andel ensamhushåll. Det återspeglas inte alltid på butikshyllan. I olivoljesortimentet, och många andra kategorier, erbjuder vi en mängd olika varianter och förpackningsstorlekar men vi kan bli ännu bättre. Våren 2018 tog vi exempelvis fram en fetaost i 2-pack. Fetaost är en produkt med lång hållbarhet, men väl öppnad håller osten bara i ett par dagar i kylskåp. Två mindre bitar fetaost i samma förpackning ger större flexibilitet vid alla måltidstillfällen, oavsett om man är en eller flera i hushållet. Vår ambition är att över tiden lansera fler smarta förpackningar som bidrar till ett minskat matsvinn.

Stödjer plastinitiativet

I januari 2018 initierade EU en strategi för att stödja en cirkulär hantering av plast, minska användningen av fossila bränslen samt för att hejda nedskräpningen av plast i naturen. En viktig sak. Di Luca stödjer därför branschorganisation DLFs och FTIs (se nedan) plastinitiativ. Dagens förpackningar är till stor del sammansatta av flera material vilket försvårar återvinning. Initiativets mål är att plasten i medlemmarnas förpackningar ska vara helt återvinningsbar senast 2025. Målet är även att  minska användningen av fossila bränslen samt hejda nedskräpningen i naturen. För att minska på plastförbrukningen tog vi 2020 bort plasten runt våra bönors ytterförpackning. En liten detalj som ändå minskar vår plastförbrukning med 9 ton om året. I början av 2021 fick även det spanska charksortimentet ny förpackning som består av mindre plast. Jämfört med 2019 års volymer innebär det bytet en plastbesparing på 13, 3 ton per år.

Svensk Glasåtervinning och FTI

Cirkulära kretslopp, där material som redan finns på marknaden återvinns och återanvänds, bidrar till ett mer hållbart samhälle. Svensk Glasåtervinning är världsledande på sitt område. Över 90 procent av alla glasförpackningar som sätts på marknaden i Sverige återvinns. FTI, Förpackning- och tidningsinsamlingen är ett annat företag som se till att återvinna tidningar och förpackningar på bästa sätt i vårt land. I enlighet med branschreglerna betalar Di Luca & Di Luca överenskomna avgifter för att stödja all återvinning av glas och andra förpackningar.

Utan bisfenol och PVC

Bisfenol A är en kemisk förening som kan förekomma i olika typer av plaster. Det finns forskning som indikerar att den kan vara hormonstörande. Bisfenol A har till exempel använts i innerlacken till konservburkar och lock till glasburkar. Sedan 2015 tillverkas konservburkarna och locken till våra glasförpackningar utan användning av bisfenol A. 2020 kartlade vi även samtliga förpackningslösningar för att försäkra oss om att all PVC är borttagen.

Transporter

Smarta transporter

Vårt övergripande transportmål är att det ska ske så klimatsmart som möjligt. I nuläget har vi två olika transportflöden, ett för kolonialvaror och ett för färskvaror.

På tåg från Italien till Småland

Zetas kolonialvaror transporteras främst med tåg till Sverige. Volymerna samlastas i Italien för transport med tåg direkt in på Aditros spårbundna lager i Skillingaryd. För att ytterligare kunna minska klimatavtrycket från transporterna söker vi ständigt, tillsammans med våra samarbetspartners, efter nya effektiva sätt att optimera dessa. Hur produkterna packas under transporten har också stor betydelse. Under 2023 effektiviserar vi packmönstret på flertalet artiklar vilket genererar optimerade pallar och reducerat antal. Vi har också minskat storleken på kartongerna för vissa charkuteriartiklar så att de har kunnat packas tätare, vilket bidragit till att vi sparar 4,6 ton wellpapp om året och minskar belastningen på transportnätet med 160 pallar om året.

Samlastar färskvarorna

Färskvaror har ofta kort hållbarhet. Lagerhållning av dessa varor kan därför ha en negativ effekt på produktens hållbarhetstid. För att minimera matsvinn arbetar vi i huvudsak med flöden som direktlevereras till kund. I vår distributionskedja samlastas majoriteten av våra färskvaror i Italien en gång i veckan. Därifrån körs de med bil i obruten kylkedja till Sverige. För att minska antalet transporter från Italien till Sverige är orderdagar och ledtider anpassade så att majoriteten av varorna kan samlastas och sedan levereras direkt till kundernas lager. På så sätt kan vi utnyttja fyllnadsgraden i ekipagen effektivt och våra kunder får sina varor levererade med bästa möjliga hållbarhet, vilket minskar risken för matsvinn i hela varukedjan.

Cirkulära pallsystem

På Di Luca & Di Luca strävar vi alltid efter att följa ECRs (en gemensam plattform för handeln) rekommendationer för att effektivisera varuflödeskedjan och göra den miljöeffektiv. Vilka pallar som används vid transporterna spelar till exempel större roll än man tror. Di Luca & Di Luca eftersträvar att i möjligaste mån använda palltyperna CHEP och SRS som är hållbara cirkulära pallsystem.

Matsvinn

Sparsamhet i blodet

Där Fernando Di Luca växte upp, i den lilla fiskebyn Fano på Italiens östkust, var det självklart att ta vara på det man hade, tänka långsiktigt och inte slänga mat i onödan. I dag tror vi att det många gånger är okunskap som gör att maten hamnar i soporna. Därför arbetar vi aktivt med att kommunicera hållbarhetstips och hur man kan ta hand om mat som blir över på förpackningarna, hemsidan och i alla andra relevanta sammanhang.

Tydliga datummärkningar

Även om det alltid ska vara lätt att hitta hur länge maten håller på våra förpackningar, uppmanar vi alla att lita mer på sina sinnen. Många gånger håller produkterna långt efter bäst-före-datum, och genom att dofta och smaka på maten avgör man enkelt om maten fortfarande är fräsch. Bäst-före-märkningen ska dock inte förväxlas med sista förbrukningsdag som används på färskt kött, fågel och fisk. Dessa är exempel på särskilt känsliga livsmedel som inte ska ätas efter det att slutdatum passerats.

MatRätt räddar maten

MatRätt i Göteborg, en livsmedelsbutik som bekämpar matfattigdom och samtidigt tar hand om matsvinn, är sedan 2020 ny samarbetspartner till Di Luca & Di Luca. I butiken kan medlemmar med låga inkomster (under 9290 kr i månaden) köpa livsmedel till en tredjedel av vanligt butikspris. Butiken drivs av Räddningsmissionen, en idéburen organisation som arbetar med socialt arbete på kristen grund. För Di Luca & Di Lucas räkning innebär samarbetet att all mat med kort datum, förstörda förpackningar eller produkter som utgår ur sortimentet skänks till MatRätt.

Fiffig matsvinnsapp

Matsvinn förekommer i alla led. Hushållen svarar för den största andelen, men även tillverkare, storhushåll och restauranger kan bli bättre. Vår egen italienska restaurang på Södermalm i Stockholm, Deli Di Luca, är ansluten till matsvinnsappen Karma. De maträtter som inte går åt under dagen säljs ibland vidare till halverat pris via appen. Ett bra sätt att minska matsvinnet i restaurangledet och samtidigt erbjuda bra mat till liten peng.

Kretslopp hos bönderna

I Italien finns vissa kretslopp som funnits sedan urminnes tider. Inom olivoljetillverkning förvandlas till exempel olivmassan som blir över vid pressningen av färska oliver ofta till energi som driver olivpressarna. Och vattnet som används vid olivoljeproduktionen innehåller näringsämnen från oliverna, och återanvänds därför som gödsel i odlingarna. Vid osttillverkning är vassle en vanlig biprodukt. Vasslen blir rena delikatessmaten för grisarna på gården bredvid, och ger på så sätt finstämd smak åt den så klassiska, italienska prosciutton.

Så slipper du slänga

De allra flesta vill undvika att slänga mat, men ibland vet man inte hur den sista lilla matresten kan komma till användning. Här hittar du flera matnyttiga tips.

  • Mozzarella går utmärkt att frysa och blir en perfekt kylklamp i picknickväskan.
  • Är prosciutton torr i kanten? Torka hela skivor i ugnen och smula ner dem i soppan eller över salladen.
  • Stor bit parmesan? Riv osten och lägg i frysen – både praktiskt och klimatsmart.
  • Förvara olivoljan mörkt och svalt så håller den ännu längre.
  • Pesto över? Jättegott på en pizza eller varm smörgås.
  • En halv burk pesto eller tapenade i kylen? Täck med lite olja så håller den längre.
  • Upptäck vår fetaost i duo-pack. Fetaost håller jättelänge i oöppnad förpackning, men när den väl öppnas behöver den ätas inom 2 dagar. Med två mindre bitar minskar risken för att osten hamnar i soporna.

Läs mer här.