Stockholm 2017-12-21

Sedan återkallelsen av Zeta Fuet i höstas har vi arbetat tillsammans med vår producent för att försöka hitta en orsak till salmonellautbrottet. Den exakta orsaken har inte kunnat härledas och därför har fokus legat på att stärka upp flera kontrollpunkter längs hela tillverkningsprocessen för att göra produkten ännu säkrare. Bland annat har följande gjorts:

  • En ny startkultur som gör att pH-värdet sänks mycket snabbare vilket förhindrar tillväxt av eventuella bakterier.
  • En lägre vattenhalt i slutprodukten vilket gör att eventuella bakterier inte överlever
  • Längre torkningstid
  • Spray istället för bad vid tillförsel av mögelkultur för att förhindra kontaminering
  • Fler stickprovsanalyser längs hela produktionskedjan

Den nya processen är redan igång och produktionen fungerar bra. Dock inväntar vi ett ”stress-test” från oberoende laboratorium, där hela tillverkningsprocessen återskapats och bakterier medvetet tillförs produkten i början av kedjan för att utröna om de överlever eller ej. Vi vill invänta resultatet från detta stress-test för att få ett kvitto på att allt fungerar som det ska innan vi börjar leverera produkten igen. Planen är att vi ska kunna leverera igen i mitten av januari.

 

Stockholm 2017-10-13

Fredagen den 22 september återkallade Di Luca & Di Luca samtliga Zeta Fuet samt Rökt Fuet då det fanns en misstänkt koppling till ett pågående salmonellautbrott med ett trettiotal insjuknade enligt Folkhälsomyndigheten.

När en produkt återkallas med omedelbart verkan, plockas den direkt bort från hyllan och skulle den ändå finnas kvar stoppas produkten i kassan. Du kan helt enkelt inte köpa varan.

Salmonella är nu bekräftat i det misstänkta partiet. I nuläget fortsätter utredningen för att klargöra hur det kunde hända och var i kedjan problemet uppstått, då samtliga leveranser testas för salmonella innan distribution. Arbetet sker i nära samarbete med producenten samt svenska och utländska myndigheter.

Har du Fuet hemma bör den inte ätas. Om du har ätit av korven och känner dig orolig, kontakta Sjukvårdsupplysningen på 1177. Där kan du vid behov få hjälp med att söka dig vidare inom vården. Vi kommer att informera när Fuet finns till försäljning igen.

Kontakta Zeta Kundforum här eller på 08-6437010, öppettider vardagar kl 9-12.

Vi lägger upp löpande information här på zeta.nu.

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.