Lyxig Tiramisu med kaffeglass

  • Förberedelse för kaffeglass
  • Tillagning av kaffeglass och choklad-spongecake
  • Tillagning av vispad mascarponemousse

En lyxigare Tiramisu med kaffeglass, chokladkaka och mascarponemousse. En underbar avslutning på en italiensk middag.

Receptet är framtaget i samarbete med Svenska Juniorkocklandslaget

RÖSTA PÅ RECEPTET (1)

Ingredienser

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

  • Kaffeglass
  • 4 dl mjölk
  • 1 msk glykos
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 ägggulor
  • 25 g hela kaffebönor
  • 1 gelantinblad
  • 0,25 dl Amaretto
  • Choklad-spongecake
  • 6 ägg
  • 1 3/4 dl strösocker
  • 1 1/4 dl 
  • 6 msk kakao
  • Vispad mascarponemousse
  • 1/2 dl bryggkaffe
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 gelatinblad
  • 250 g Zeta Mascarpone
Inköpslista

Så här gör du

Klar
Tillvägagångssätt

För Kaffeglass:
Krossa kaffebönorna till grövre bitar.

Koka upp tillsammans med mjölk, glykos, strösocker.

Plasta, låt stå och dra i 30 min.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten.

Koka upp uppkoket igen.

Häll det över äggulorna och koka upp under konstant vispning till 84 grader.

Addera det blötlagda gelatinbladet och sila genom allten finmaskig sil och addera därefter amaretto.

Låt allt svalna och kör sedan i en glassmaskin tills smeten fått lämplig konsistens.

För Choklad-spongecake:
Blanda samman alla ingredienser till en slät smet.

Häll smeten i en spritspåse och portionera sedan upp i papperskoppar.

Micra i cirka 30 sekunder. Plocka sedan isär i småbitar.

För Vispad mascarpone mousse:
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur kärnorna.

Koka upp tillsammans med mjölk och kaffe.

Plasta, låt stå och dra i 20 min.

Blanda äggulorna tillsammans med sockret.

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.

Koka upp mjölkblandningen igen och häll den sedan över äggulorna och strösockret.

Värm upp under konstant vispning tills det tjocknar.

Smält de blötlagda gelatinbladen i blandningen, sila och plasta.

Låt stå i 3 timmar i kylen.

Blanda sedan med mascarponen och vispa fluffig.

Stäng

Inköpslista

Stäng
  • Tips

    Om du har en gräddsifon hemma, så kan du med fördel använda den istället för en spritspåse för att få en riktigt fluffig spongecake.

Skriv en kommentar till "Lyxig Tiramisu med kaffeglass"

Visa kommentarer Dölj kommentarer

Skriv ett svar

Bli inspirerad av Zeta

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.