Så här provsmakar du olivolja som professionella provsmakare

  1. Olivoljan ska vara lite varm när man smakar, ca 25 grader. Det kan räcka med att glaset värms i handen.
  2. Titta på färg, klarhet och konsistensen. det vill säga om olivoljan är trögflytande, vilket avslöjar olivens mognadsgrad och kvalitet. Ju mer trögflytande olivoljan är desto bättre.
  3. Dofta och känn olivoljans fräschör och aromintensitet.
  4. Smaka sedan några droppar med främre delen av tungan. Dra in luft mellan stängda tänder så att olivolja sprids över hela tungan. Smakar på olivoljans fräschör och fyllighet. Längst bak i munnen upplever de olivoljans pepprighet.

Förslagsvis provar du olivoljor i ungefär samma prisklass och gärna med olika karaktärsdrag. Använd gärna Zeta olivoljeprovningprotokoll.

Ett förslag är att prova Zeta Classico, Fruttato och Fruttato Intenso. Anledningen till att det är kul att prova dessa är att oliverna är skördade under tre skilda perioder, från tidigt till sent på säsongen, eftersom skilda mognadsgrader ger skilda smakkaraktärer.

Snabbtestet

Man kan också doppa en bit bröd i olivoljan, tugga långsamt, ge akt på arom- och smaknyanser och särskilt noga lyssna på eftersmaken; den angenäma, korta beskheten och de peppriga tonerna.

Fernando tipsar om provsmakning!

Fernando Di Luca är italienaren som tog olivoljan till Sverige i mitten av 1970-talet.

– Själv ger jag först och främst akt på olivoljas fräschör. Känns den grön och färsk? Sedan söker jag tonerna i olivoljan som får mig att associera till växtriket; nyklippt gräs, kanske kronärtskocka, grön tomat, mandel, frukt.
Sist ger jag noga akt på om olivoljans eftersmak är en angenäm och kort beska och om pepprigheten finns där.

 

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.