Recept

Ingredienser

4 portioner

2 schalottenlökar finhackade

ca 1 dl Zeta Olivolja

3 dl Zeta Casa Di Luca Arborioris eller Zeta Casa Di Luca Carnaroliris

ca 2 dl vitt vin torrt

ca 1 liter kycklingbuljong varm

2 dl (60g) Zeta Parmigiano Reggiano D.O.P. finriven

salt

nymalen svartpeppar

Så här gör du

Klassiskt grundrecept för risotto. Värm buljongen i en kastrull för sig.
Därefter börjar du med risottokastrullen.
Fräs löken mjuk i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg.
Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt. Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.
Tillsätt den varma buljongen lite i taget.
Börja med 3–4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen. Rör om ofta och sänk värmen.
Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong.
Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd.
Steg 4 och 5 tar tillsammans ca 18–20 minuter. Ta bort kastrullen från värmen, vänd ner ca 2 msk olivolja och parmesanost. Osten och oljan gör risotton fastare och krämigare. Smaksätt med salt och peppar. Rör om väl och servera direkt.

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.